A tömegközlekedés mindenkié

Mit rejt Budapest TITKOS VONATTEMETŐJE?

2021. március 18. - kuharbence

A cikk elején fontos leszögeznem, hogy minden itt látott kép hivatalosan készülhetett el. A MÁV jóvoltából több alkalommal is bemehettem az Istvántelki Főműhely területére. A terület igen érdekes és változatos. Egy része olyan mintha egy katasztrófafilmben ébrednénk. Nem véletlen, hogy több alkalommal történik itt ilyen tematikájú filmek forgatása vagy egyes jeleneteinek felvétele. Legutóbb egy Netflix film a Halálos harcmező is itt forgott. Konkrétan a következő képen látható V43-as és 424-es gőzös látható is a filmben. Sajnos a film maga nem túl erős, de ha valaki élvezi a magyar helyszíneket felismerni egy amerikai filmben, akkor érdekes lehet.
gozos_sorsara_varva_2019_november_27.jpglepusztult_jarmujavito_hatulja_2019_augusztus_29.jpgDe természetesen a helyszín nem csak a régi lepusztult gépekről és épületekről híres. A mai napig is aktív munka folyik a gőzös műhelyben, aminek köszönhetően több legendás gép is nosztalgiaüzembe tudott már állni. Ezen kívül, például itt folyik a Talentek felújítása és átmatricázása. Igen sajnos ezen motorvonatokat nem festik, hanem csak matricázzák.
talennnt.pngDe persze gondolom inkább azokra a gépekre vagytok kíváncsiak amik "titokban" várják a sorsukat. Hát van belőlük bőven. Itt található a 3030-as MDmot ami 2005 magasságában napi rendszerességgel járta a 135-ös vasútvonalat ami a Szeged-Békéscsaba. 
mdmot_3030_2019_augusztus_29_2.jpgDe itt találjuk az A29 024-est is ami a MÁV M43-as sorozatként is ismert, de iparvasutaknál A29. Sajnos már ő sem végzi a napi teendőit csak várja a sorsát.
a29-024_2019_augusztus_29.jpgDe mögötte láthattok egy kis A26-os mozdonyt amit budapestiek aktívan már csak Rákoson láthatnak a gyógyszergyári iparvágányon. A kis kék szépség mögött pedig egy hagyományos Dacia is megbújik. Pontosan nem tudom, hogy Ő dolgozik-e még a mindennapokban, de Istvántelken bizony dolgozik még hagyományos Dacia. Sőt Dunakeszin ilyenek húzogatták a KISS-t mintha mi sem lenne természetesebb.
dacia_2020_11_13_2.JPGDe ha mélyebbre hatolunk még bizony régi UV villamosokba is belefuthatunk. Szóval igazán érdekes kaland Istvántelken sétálni és az egésznek csak egy nagyon kis szelete ez.
uv_k_2020_11_13.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://thepublictransport.blog.hu/api/trackback/id/tr9816469798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása